Vezetőedzőnk

Dr. Kövesdi József
6°Dan JKF Wado-Kai Headquarters
3. kyu instruktori minősítés
2. kyu vizsgáztatói minősítés

Díj

Mesterdíjjal

 

Dan fokozatok:
                         1°Dan  1986. november 20.  Hideo Boh
                                                            Vizsgáztató: Teruo Terukazu Kono 8°Dan

                         2°Dan  1988. augusztus18.  Hideo Boh
                                                            Vizsgáztató: Teruo Terukazu Kono 8°Dan

                         3°Dan  1993. április 12.   Ryutaro Hashimoto
                                                            Vizsgáztató: Teruo Terukazu Kono 8°Dan

                         4°Dan  1997. augusztus 21.   Eiichi Eriguchi
                                                             Vizsgáztató: Terou Terukazu Kono 8°Dan

                         5°Dan  2003. április 21.    Eiichi Eriguchi
                                                              Vizsgáztató: Hideho Takagi 8°Dan

Minősítések:
Instruktori minősítés: 3. kyu  2005. augusztus  Yoshito Kondo
Vizsgáztatói minősítés: 2. kyu 2006. május 1. Yoshito Kondo

Sportegyesület:
A Claymore Karate Sportegyesület elnöke

Edzések helye:
Lázár Ervin Általános Iskola (volt Erzsébet utcai Általános Iskola)
1043 Budapest, Erzsébet u. 31.

Edzői végzettség:
Testnevelési Főiskola Továbbképző Intézet, edzői képesítés

Állami Felsőfokú végzettség:
Rendőrtiszti Főiskola
Janus Pannonius Tudomány Egyetem Állam és Jogtudományi Kar

Kitüntetések, címek, elismerések:

- Az MKSZ 40 éves jubileumának alkalmából munkássága elismeréséül
    Mészáros Jánostól, a Magyar Karate Szövetség elnökétől, 2012. február 16.

- Köztársasági Ezüst Érdemkereszt
    Magyar Köztársaság elnökétől, 2010. március 01.

- Rendőrségi főtanácsosi cím
    Országos Rendőrkapitány, 2008.

- Olasz Köztársasági Érdemrend Lovagi fokozata
    Olasz Köztársaság Elnökétől, 2004. március 25.

- Köztársasági aranyérem
    Dr. Göncz Árpád a Magyar Köztársaság elnökétől, 2000.

- Pápai Ezüstérem
    II. János Pál pápa, 1991.

- Tucson Város Díszpolgára (USA, Nevada)
    Tucson Város Polgármestere, 1991. március 28.

- USA Diplomatic Security Service Elismerő Diploma
    1991.március 18.

- Pest Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elismerő oklevele,
    Kimagasló edzői munkáért:
    1993. évi világversenyeken elért helyezésekért
    1994. évi Magyar Bajnokságon elért helyezésekért
    1994. évi Európa Kupán elért helyezésekért


Karate életút:

1979-ben már középiskolás diákként kezdtem karatét tanulni Virág Ferenc tanárnál Szigetmonostoron, aki a helyi iskola testnevelő tanáraként nagy hatással volt tanítványaira, így rám is. Szigorú, követelményt támasztó, de mindenből követendő példát mutató embernek ismertük meg. Virág tanár úr indított el a karate útján és 1980-ban tanítványait elvitte a szárnyait bontogató wado-ryu karate stílus központi iskolájába, az Újpesti Árpád úti Általános Iskolába, ahol Réti István vezetésével zajlottak az edzések. Réti mesternél embert próbáló tréningeken vettünk részt, mert aki ott megállta a helyét, az mesterré válhatott. Ez az időszak kitűnő iskola volt számunkra, mely valóban megalapozta a későbbi karate utunkat. Sokat köszönhetek Darnay Jánosnak, aki Réti mester első tanítványaként vezette a kezdő, később középhaladó csoportok munkáját. Mauritio Gai olasz, Yutoka Toyama japán, Paul Höglund és Leif Mellgren svéd mesterek látogattak Magyarországra ebben az időben. Edzőtáboraikon megismerkedtünk a nemzetközi követelményekkel, edzésmódszerekkel. Számomra a ’80-as évek eleje a hőskorszak, amikor fáradtságot nem ismerve vetettük bele magunkat az edzésekbe, a karate gyakorlásába. Szente László, Szente Gyula, Valla János, Dr. Langó József, Pintér László, Kukorica János.... és még sok barátomat sorolhatnám, akikkel együtt ma már nosztalgiával emlékszünk vissza a kezdetekre.

1985-ben ismerkedtem meg Teruo Terukazu Kono mesterrel, aki minden év augusztusában hagyományosan edzőtábort tartott az akkori Jugoszláviában, Makarszkán. Az Adriai- tenger partján, Dalmáciában megrendezett táborok híresen kemény edzésekkel teltek, a végén Kono mester dan fokozatokra vizsgáztatott. Az első alkalommal megismerhettük az Európai Wado-Kai Szervezet hivatalos vizsgakövetelményét. 1986-ban Mohácsán Mátyással, Szente Gyulával közösen levizsgáztunk 1°Dan fokozatra Kono mester előtt a  makarszkai táboron.  A mester kijelölte magyarországi főinstruktornak Marko Nicovic akkor 5°Danos jugoszláv mestert, aki a Jugoszláv Karate Szövetség elnökeként segítette fejlődésünket. A Nicovic fivérek évente többször hazánkba látogattak és edzéseket tartottak számunkra. Igen termékeny időszaka volt a Magyar Wado-Kai karate fejlődésének. Sok kiváló versenyző jelent meg, küzdötte fel magát a hazai és nemzetközi versenyeken (Szilágyi Jenő, Szilágyi Péter, Cseri Ákos, Debreczeni Zoltán, Szalai Zoltán, Lévai Andrea, Scher Szilvia,…). Népszerűsítették a karate sportot, a wado-ryu karate stílust. Számtalanszor szereztünk dobogós helyezéseket egyéni és csapatküzdelmekben, hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt. 1996-ban Budapesten rendeztük meg a stílusszervezet Európa Bajnokságát, melynek díszvendége Teruo Terukazu Kono hanshi, az Európai Wado-Kai Szervezet elnöke volt. A mester büszke lehetett magyar tanítványaira, hiszen a helyezések alapján az Európa Bajnokság legeredményesebb nemzete lettünk.
Évente visszatérően nyári nemzetközi edzőtáborokat szerveztünk Kono sensei vezetésével Zánkán. Voltak évek, amikor több alkalommal is hazánkba látogatott, edzéseket tartott Budapesten. Rendszeresen kiutaztunk az Európa Bajnokságokra, nemzetközi edzőtáborokra.

Az ezredforduló nagy szomorúsággal köszöntött ránk. Húsvétkor a Brémai Nemzetközi Edzőtábor időpontjában, hosszú betegség után Kono mester elhunyt. Kitörölhetetlen emléket hagyott maga után és olyan karatésokat, akik sosem feledik a vele töltött időt, a tőle tanultakat. Én magam az első dan-tól a negyedik dan-ig vizsgázhattam előtte, amire nagyon büszke vagyok, mert a vizsgái, ahogyan edzései is, komoly próbatételnek számítottak. Megfelelni a mester elvárásainak nehéz, kínokkal teli feladat volt, de jó néhányan Európában mindent megtettünk ennek érdekében.

Kono sensei a Brémai edzőtáboraira kiemelkedő mestereket hívott meg Japánból, így Arakawát, Nivát, Hakoishit, Takagit is. Mivel Takagi senseit a jövő emberének tartotta ezért, halálát követően a Takagi iskolát választottuk és Wataru Shibata (Bob Nash), Sinji Kohata, Koji Okumachi mesterek edzéseit látogattuk, őket hívtuk Magyarországra tanítani. Az 5°Danos vizsgámat Takagi sensei előtt szereztem meg a németországi Zedenich-ben 2003-ban. 2005-ben Tokyo-ban, 2010-ben Nagoya-ban rendezte meg a JKF Wado-Kai Szövetség a Wado-Kai Világbajnokságot, és mindkétszer a magyar csapat vezetőjeként utazhattam ki Japánba.