Shuzo Imai (9. Dan Wado Ryu) és Christina Gutz (7. Dan Wado Ryu) edzőtábora Magyarországon 2020.01.24-2020.01.26.

A tavalyihoz hasonlóan idén is ellátogatott Budapestre Shuzo Imai sensei és Christina Gutz sensei. A majdnem háromnapos edzőtábor vasárnap danvizsgával zárult, ahol mi is nekifutottunk a következő, vagy éppen az első danfokozat megszerzésének.

Az edzőtábor nyitónapján, január 24-én a gyáli sportcsarnokban egy esti edzéssel vágtunk bele a hosszú hétvégébe. A karatékák minden nap két csoportra voltak osztva, az egyik csoporttal Imai sensei, a másikkal Christina sensei foglalkozott.

Az edzőtábor programja színes volt, a karate minden részére kiterjedő. Az alap technikákat a Kihon során tökéletesíthettük, Imai sensei most sem kímélt meg minket, ami az ismétlésszámot illeti.

Tanultunk Katákat (Shodan, Sandan, Yondan, Godan, Seishan, Bassai, Wanshu, Rohai, Jitte, Niseshi), de nemcsak Katákat, hanem azok értelmezéseit (Bunkai) is, nemcsak az Ohyo, Kihon és Sanbon Kumiteket vettük át, hanem azok alkalmazásait is.

Megtanultuk hogy a Sente a kezdeményezést jelenti, a Taisabaki pedig a kitérést. Az elmélet mellett természetesen a gyakorlatban is kipróbálhattuk ezeket, érezhettük fontosságukat, elsajátíthattuk a megfelelő technikákat.

A Sente, mint kezdeményezés, magában hordozza például azt, hogy – csakhogy a sportra vonatkoztassunk – egy páros gyakorlatnál mindig két támadó van, nem pedig egy védő és egy támadó. Mindkét fél tevékenyen lép fel a másikkal szemben. Kettejük „párharcából” kerül ki mindig győztesen az egyik fél.

A Sente mellett más alapelvek is érvényesülnek a Wado Ryuban: a Tasabaki (kitérés), az ellenfél kontroll alatt tartása, vagy például a távolság. Egy támadás sikeres elhárításához mindegyik alapelvnek érvényesülnie kell. Eme alapelvek egyidejű érvényesülését gyakorolhattuk különféle esetekben. Christina sensei magyarázatai és bemutatói segítették a könnyebb megértést, majd az elmélet gyakorlatba való átültetését.

A három nap alatt volt lehetőségünk Tantodorit is gyakorolni; Imai sensei és Christina sensei késes önvédelmi bemutatói lenyűgözőek voltak, ám még jobban élveztük az önálló gyakorlást, ahol magunk érezhettünk rá a gyakorlatokra. Mindeközben Imai sensei és Christina sensei folyton figyelő szeme sem kerülte el bénázásainkat és készséggel jöttek oda hozzánk, hogy közelről is megmutassák egy-egy technika helyes kivitelezését.

A harmadik napon, január 26-án, délelőtt, volt még egy edzés, ez azonban már Budapesten, az UTE cselgáncstermében került megrendezésre, mindannyiunk nagy örömére. Az edzés 9-12-ig tartott, utána egy órás ebédszünet, majd egy órakor kezdetét vette a danvizsga, ahol 1., 2., 3. és 4. Danra mentek a vizsgázók. A regisztráció után felsorakoztak a vizsgázók, majd a dankollégium hat mestere sorban szólította az első danra vizsgázókat és kezdetét vette a vizsga.

Az 1. Danra vizsgázók után következtek a 2., 3., 4. Danra menők is, és miután mindkét csoport bemutatta tudását, rövid tanácskozás után sor került az eredményhirdetésre.

A 10 vizsgázó közül nyolcan sikeres vizsgát tettek, klubunkból Gácser István megszerezte az 1. Dant, Hajdú Kristóf és Pálinkás Bálint a 2. Dant, Pollák Sarolta pedig a 3. Dant.

Így ért véget a 3 napos edzőtábor Imai sensei és Christina sensei vezetésével. Ez úton is köszönjük nekik a sok-sok tanítást és segítséget, amit nyújtottak, valamint gratulálunk az összes danvizsgázónak.