Berlini edzőtábor 2020.02.15-16.

Mára már hagyománnyá vált, hogy csapatunk minden évben részt vesz a berlini Wado Ryu és TSYR (Takamura-ha Shindo Yoshin-ryu) szemináriumon. Idén sem történt ez másképp, immáron ötödik éve látogattunk el Berlinbe. A szemináriumon, amely Koichi Shimura (7th Dan, JKF Wado Kai Főtitkár) és Tobin E. Threadgill (Shindo Yoshin Ryu) mesterek szakmai vezetésével zajlott, több ország (Finnország, Hollandia, Olaszország, Portugália, Törökország, Anglia, Ausztria) karatékái is részt vettek.

A szokásos alapgyakorlatok mellett rengeteg új technikát és katát tanultunk. Shimura mester rengeteg hasznos tanáccsal látott el minket, hogy mely technikát hogyan is kell alkalmazni. Évről évre gazdagabb tudással szolgál nekünk a mester, és kapcsolatunkat is egyre szorosabbra fonjuk a japán főhadiszállással. Threadgill mester pedig betekintést nyújtott a Wado-Kai eredetébe és stíulsaalpítónk, Otsuka sensei alapgondolataiba. Ezen a szemináriumon megtudtuk, hogy a Wado egy vérbeli japán karate, mivel az okinawai stílusba sikeresen adaptálta a japán szellemiséget és mozgáskultúrát. Ezt egy egyszerű példával szemléltették; képzeljünk el egy autót, amely nagyon jól néz ki, de a motort sportosabbra cserélték benne. Otsuka mester értett a kardok művészetéhez is, melynek mozgását is átvette a Wado karate megalkotásakor. Így bizton tekinthetjük a Wado Kai-t a modern korban is a szamurájok harcművészetének utódjaként.

A komplex páros gyakorlatok alkalmával lehetőségünk nyílt gyakorolni ezt az örökséget és mozgáskultúrát. Egy ilyen edzőtábor alkalmával a barna és fekete öveseink sokat tanulhatnak, mi is jegyzetekkel készültünk a társainknak, akik nem tudtak eljönni Berlinbe.

A hétvégi edzőtábor vége egy nagy közös vacsorával záródott, amelyre a mi kis csapatunk is meghívást kapott. Christina Gutz mesternek ez úton is köszönjük a remek szervezést és a kitűnő hangulatot, amellyel a vacsorán meglepett minket.

Szeretnénk a karate által kötött baráti kapcsolatainkat tovább ápolni, stílusunk eredetéről még többet tanulni, ezért megőrizzük ezt a hagyományunkat, és 2021-ben ismét részt veszünk a berlini edzőtáboron.